Inspiratie
terugZo kies je de juiste verlichting voor je woning!
Een sfeervolle woning begint met goede smaak, maar eindigt met de juiste verlichting. Je zou het misschien snel vergeten, maar verlichting is één van de belangrijkste elementen in je interieur voor het brengen van sfeer. Reden genoeg dus om een blog te schrijven met enkele tips over hoe jij die verlichting het beste in je interieur gebruikt. Vraag jij je af welke verlichting je nodig hebt voor de woonkamer, keuken, slaapkamer of andere ruimte? Lees dan snel verder en vind de antwoorden!
De tips voor het kiezen van de juiste verlichting:
Tip 1: Verlichting voor de woonkamer
Tip 2: Verlichting voor de keuken
Tip 3: Verlichting voor de badkamer
Tip 4: Verlichting voor de slaapkamer
Tips voor verlichting in de woonkamer
De woonkamer is vaak de meeste gebruikte ruimte in huis. Daarom is het erg belangrijk om juist hier de juiste verlichting te kiezen. Het is dan ook meteen de ruimte waarin je kan variëren met diverse soorten verlichting. Om te beginnen, de basisverlichting. Dit is verlichting die ervoor zorgt dat de hele kamer gevuld wordt met licht. Denk hierbij aan een plafondlamp of diverse plafondspots. In de woonkamer wordt hierbij vaak gekozen voor een warme kleur lamp.
In de avonden wil je misschien wat gezelliger licht in de woonkamer. De plafondverlichting mag dan worden gedimd of zelfs helemaal uit. Het is de tijd voor de sfeerverlichting en voor het creëren van een warmer interieur. Dit is wat rustiger licht waarin je het beste kunt ontspannen. Kies voor diverse lampen op verschillende hoogtes voor een extra ruimtelijke uitstraling. Combineer bijvoorbeeld een tafellampje op je tv-meubel, een schemerlamp boven de tafel en een staande lamp bij de bank. Lees jij het liefst nog even een goed boek? Kies dan voor een lamp met taakverlichting. Dit kan bijvoorbeeld een mooie sta-lamp zijn die op de stoel gericht staat. Door goed licht te gebruiken zullen je ogen het minst snel vermoeid raken.
Maar ook accentverlichting past goed in de woonkamer. Hangt er bijvoorbeeld een mooi schilderij aan de muur? Dan kun je ervoor kiezen om deze extra op te laten vallen door er een lamp van onder op te laten schijnen.
Tips voor verlichting in de keuken
In de keuken mag de verlichting over het algemeen wat feller zijn. Je wilt hier tenslotte zien wat je aan het doen bent, zodat je in de aardappels in plaats van je vingers snijdt.
De soorten verlichting die je het beste kunt gebruiken in deze ruimte, zijn de basisverlichting en de taakverlichting. De basisverlichting zal de ruimte, net als in de woonkamer, geleidelijk verlichten. Ga hierbij voor een fellere witte kleur lamp voor goed overzicht. Zorg vervolgens voor taakverlichting op het keukenblad. Dit kun je verwezenlijken door spotjes op te hangen.
Hangen de keukenkastjes in de weg en zorgen deze voor schaduw? Plak dan een led-strip onder de keukenkastjes. Zo kun jij in een veilige, maar ook gezellig verlichte, omgeving aan de slag met het keukenmes.
Tips voor verlichting in de badkamer
In de badkamer is het vooral fijn om een goede basisverlichting te hebben. Belangrijk hierbij is om er rekening mee te houden dat de verlichting waterdicht is. Let hiervoor op de IP-waarde van de lamp. Deze waarde geeft namelijk aan of de lamp waterdicht is of niet. Een lamp met IP-waarde IP44 is bijvoorbeeld spatwaterdicht en een lamp met IP-waarde IP65 beschermt ook tegen waterstralen. Ga daarbij voor een neutrale witte kleur. Dit werkt namelijk het beste als basisverlichting in de badkamer.
Maar ook taakverlichting is relevant. Denk maar eens aan het scheren van je baard, of het egaal aanbrengen van je make-up. Vergeet daarom niet om een extra lampje of led-strip boven of achter de spiegel te hangen. Ga je liever niet met dit felle licht in bad of onder de douche? Schakel dan de basisverlichting uit en laat alleen dit lampje aan staan. Op die manier werkt het lampje multifunctioneel en kan het dus ook werken als sfeerverlichting.
Tips voor verlichting in de slaapkamer
In de slaapkamer mag het licht vaak wat rustiger zijn. Ga voor basisverlichting en hang één plafondlamp met een warme witte gloeilamp op. Dit zorgt voor een warme omgeving waarin je goed tot rust kunt komen of wakker kunt worden. Een andere optie is om te kiezen voor muurlampen of nachtlampjes, waardoor het licht in de ruimte wat meer gespreid wordt, en op die manier ook rust uitstraalt.
Extra verlichting tip 1: Vergroot de ruimte met verlichting
Is jouw woning of ruimte aan de kleine kant en mag het van jou wel wat groter ogen? Zorg er dan voor dat je kiest voor wandlampen die bovenaf niet bedekt worden. Doordat het licht op die manier het plafond bereikt, zal de woning hoger lijken, wat het optische effect van een grotere woning geeft.
Extra verlichting tip 2: Maak een plek in huis multifunctioneel met verlichting
We werken allemaal steeds meer thuis, maar dat betekent niet dat we allemaal een extra kamer hebben voor een eigen kantoorruimte. Daarom is de eettafel vaak multifunctioneel geworden en deelt deze zijn functie met de werkplek. Fijn dat dit mogelijk is, maar vaak wens je hierbij verschillende soorten licht. De makkelijkste oplossing hiervoor is een lamp die je kunt dimmen. Fel zodat je productief en ergonomisch kan werken, zachter voor tijdens een sfeervol diner. Een andere optie is om te kiezen voor een lamp die je kunt draaien. Gebruik hem als taakverlichting en draai hem op de tafel tijdens het werk, of draai hem van de tafel af tijdens het diner. Zo zal het licht zich geleidelijk en gezelliger via de muur verspreiden.
Extra verlichting tip 3: Creëer extra sfeer met kaarsen
Wees creatief en vergeet niet dat verlichting niet per se van lampen hoeft te komen. Wil je jouw interieur een romantischer lookje geven, maak het dan af met kaarslicht. Gebruik kaarsen in verschillende groottes en verspreid ze door de ruimte die je wilt voorzien van sfeer.
Jouw verlichting met apps bedienen? Bekijk de 7 apps die helpen in jouw interieur!
Ben jij na het lezen van deze tips toe aan nieuwe verlichting? Kom dan eens langs De Bossche WoonBoulevard en laat je adviseren door de specialisten van bijvoorbeeld Profijt Meubel, Pronto Wonen, Hoogenbozem Meubelen, Kwantum of Praxis.